ADVERTISEMENT



Google       

Home -> Law Blog Directory -> Real Estate & Property Law Blogs -> California Condo & HOA Law

OR PHONE (866) 635-1838 for Bankruptcy Help, (866) 635-6190 for Divorce,
(866) 635-2689 for Personal Injury or (866) 635-9402 for Criminal Defense

Find a Local Lawyer

Bankruptcy (866) 635-1838
Divorce (866) 635-6190
Personal Injury (866) 635-2689
Criminal Defense (866) 635-9402

Bookmark

Real Estate & Property Law

: California Condo & HOA Law

Who Can Serve On The Board? Wife/Husband? Brother/Sister? Convict? Minor?

ADVERTISEMENTS

Who Can Serve On The Board? Wife/Husband? Brother/Sister? Convict? Minor? Someone by Proxy? Someone by Power of Attorney? The HOA Landscape Company Owner? the HOA manager? the developer? The local dogcatcher? The Governor? A Board Member who owes the association back dues? An undocumented or illegal alien? A husband or wife not on title?

This question seems to be coming up alot lately. Owners down and out who need something to complain about, or who are afraid, sick or suspect of what their boards are doing, especially like to focus on "qualifications" or potential "conflicts" of or between Directors and/or members when there is any situation that can be perceived as a problem.

And some situations do seem inappropriate to the average person, although they may be perfectly legal and even workable. And some of these situations arise because NO ONE ELSE IS WILLING TO STEP UP!

However, the bottom line is that if the HOA documents do not prohibit board service by any of the above persons (except those holding a proxy or power of attorney, if they are not MEMBERS of the HOA), they (if they can get elected) can probably serve. Persons attempting to gain rights by proxy or power of attorney are in a separate category, and the documents would have to be examined to see what rights there are (or are not) to "stepping into the shoes of any owner/member."

I would have to know the particulars of any given situation to say definitely that any person in any given situation could or could not serve because there are other factors that might come into play about the giving of proxies, powers of attorney, rights conferred, or about elections, history of board service parameters, etc. (And, no, this is not an invitation for a request for free legal advice). However, generally, it is fair to say that if the HOA governing documents do not state qualifications that preclude any of the above, the biggest legal barrier to running for the Board and serving is removed.

Full post as published by California Condo & HOA Law on December 14, 2008 (boomark / email).

Bloggers, promote your law blog by nominating your blog for inclusion in USLaw.com's Law Blog Directory and RSS Reader. Benefits described.
Related Law Articles

Lawsuits and Settlements

Related Searches

























































































































US Law
#1 Online Legal Resource













Your Blog Subscriptions
Subscribe to blogs

10,000+ Law Job Listings
Lawyer . Police . Paralegal . Etc
Earn a law-related degree
Are you the author of this blog? Adding USLaw.com to your Blogroll increases relevance. You qualify to display a USLaw Network badge.
Suggest changes to this blog's description or nominate another for inclusion. Register for updates.


Practice Area
Zip Code:

Contact a Lawyer Now!






0.0124 secs (new cache)